Tüm kadınlar hayatlarında hormonlarıyla ilgili değişiklikleri içeren aşamalardan geçerler. Hormonlar vücut değişikliklerini, ruh halini, duyguları, iştahı ve bir kadının genel sağlığını etkiler. Vücutlarında büyük östrojen ve progesteron dalgalanmaları oluştuğunda bazı kadınlarda, diş eti kanaması, diş etlerinde şişme, diş eti hastalığına bağlı iltihaplanma gibi belirtiler yaşayabilir. Hormonların dalgalanmasından kaynaklanan diş eti rahatsızlıkları kadınların güzel gülüşlerini engelleyebilir.
Gebelikte ağız sağlığı nasıl sağlanmalıdır?
Hamilelik sırasında anne adaylarının dişlerinden kalsiyumun eksildiğine dair bir halk efsanesi vardır. Bu gerçekten bir efsanedir, bunun yerine hamilelikle beraber gerçekleşen hormon dalgalanmaları nedeniyle ağız sağlıklarında bazı değişiklikler yaşayabilecekleri anne adayları için daha faydalı bir uyarı olabilir. Özellikle, diş eti dokuları plağa farklı tepki verebilir ve diş eti iltihabı olan kadınların hamilelik sırasında durumlarının daha da kötüleştiğini görmeleri muhtemeldir.
Gebelikte ağız sağlığını sağlamak için aslında günlük hayatta uygulamanız gereken durumlara dikkat etmeniz yeterlidir. Burada önemli olan hamileliğiniz sırasında, röntgen çektiremeyeceğiniz, anestezi alamayacağınız ve her ilaçla tedavi olamayacağınız için ekstra dikkatli olmanızdır. Bu tarz tedavileri mümkün olduğunca doğum sonrasına ertelemeniz gerekir.
Gebelikte ağız sağlığını sağlamak için aslında günlük hayatta uygulamanız gereken durumlara dikkat etmeniz yeterlidir. Burada önemli olan hamileliğiniz sırasında, röntgen çektiremeyeceğiniz, anestezi alamayacağınız ve her ilaçla tedavi olamayacağınız için ekstra dikkatli olmanızdır. Bu tarz tedavileri mümkün olduğunca doğum sonrasına ertelemeniz gerekir.
· Sabah, öğlen ve akşam dişlerinizi fırçalamalısınız.
· Yemeklerden sonra diş ipi kullanmalı ve dişlerinizi fırçalamalısınız.
· Kahve, çay ve diğer koyu içeceklerden kaçınmalısınız.
· Rutin olarak diş hekimine kontrole gitmelisiniz.
Gebelikte ağız bakımıyla ilgili olarak kadınların bilmesi gerekenler
Hamile kalmayı planlıyorsanız veya yakın zamanda hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almanız gerekir. Bu şekilde diş hekiminiz, hamileliğiniz için bir ağız sağlığı bakım planı çıkarmanıza yardımcı olabilir. Bu da hamileliğiniz sırasında ortaya çıkabilecek olası değişiklikleri veya sorunları tanımlamayı kolaylaştıracaktır.
– Ağız sağlığı bakımı her zamankinden daha önemlidir: Yaşayacağınız tüm diş sorunları tedavi edilebilir olmakla birlikte, kontrol edilmezse bazı komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle diş eti hastalığı, erken ve/veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskini potansiyel olarak artırabilir.
– Gebelikte detaylı diş temizliği yapılabilir: Gebelikte en önemli şeyin ağız içi hijyen olduğunu belirttik. Bu sebeple gebelikte detaylı diş temizliği yaptırabilirsiniz, Diş hekiminizi hamileliğinizin durumu, şu anda kullanmakta olduğunuz ilaçlar, vitaminler, kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın size verdiği tıbbi tavsiyeler hakkında bilgilendirdiğinizden emin olun.
– Ağız içi sağlığınızı stres yapmayın: Hamilelik ağız sağlığı bakımını biraz daha karmaşık hale getirse de bunun bir stres kaynağı olmasına izin vermemeye çalışın. Uygun bir ağız sağlığı bakımı rutini ve diş hekiminizin düzenli bakımı ile ağız içi komplikasyonları kontrol altında tutabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olabilirsiniz.
– Sabah bulantısı diş aşınmasına neden olabilir: Sabah bulantısı hamile kadınlarda oldukça yaygındır. Ancak çoğu anne adayı mide asidinin dişlere verdiği zararın farkında değildir. Midenizden gelen asit diş minenizi zayıflatma potansiyeline sahip olduğu için, çürük geliştirme riskiniz çok daha yüksektir. Sabah bulantısının ardından dişlerinizi hemen fırçalamamanızı öneririz. Bunun yerine, diş erozyonuna neden olabilecek asitliğin bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için ağzınızı sade su ile çalkalamak faydalıdır.
Doğum kontrolü ve ağız sağlığı
Doğum kontrolü, vücudunuzdaki değişen hormonlar nedeniyle ağız sağlığınızı etkileyebilir. Birçok doğum kontrol şekli hormon içerir. Vücudunuzdaki hormon sayısında artış büyük dalgalanmalara sebep olur. Bu hormon değişiklikleri diş etlerinizde iltihaplanmaya neden olabilir. Doğum kontrolü ile ilgili olarak en bilindik ağız içi belirtiler; Ağrılı, şişmiş veya kanayan diş etleridir. İyi haber şu ki, tıp bilimi, belirli doğum kontrol biçimlerinin önceki sürümlere göre daha düşük östrojen ve progesteron seviyelerine sahip olmasını sağlıyor. Bu nedenle hormon dalgalanmalarının etkileri tipik olarak şiddetli değil. Bununla birlikte, zaten diş eti hastalığınız veya diş eti iltihabınız varsa, bu küçük hormon değişiklikleri bile hastalığın ilerlemesini sürdürebilir.