Ortodontik Tedavi – Diş Teli
Ortodonti, halk ortasında diş teli tedavisi olarak bilinen, doğuştan gelen diş ve çene deformasyonlarının düzeltilmesi için uygulanan tedavi usulüdür. Bu alanda uzmanlaşmış diş doktorlarına ortodontist ismi verilir. Çapraşık dişlerin ve bozuk çene durumlarının diş teli yardımı ile düzeltilmesi için uygulanan tedavi sistemidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte diş teli haricinde şeffaf plak yardımıyla da bu tedavi uygulaması tatbik edilebilir. Görünmez diş teli olarak da isimlendirilen şeffaf plak, hastaların kendilerini çok daha özgüvenli hissetmelerini sağlar.
Doğum ile birlikte insanların en çok karşılaştığı sorunların başında diş rahatsızlıkları yer alır. Dişler; damağa gömülü, çapraşık ve birbirinden olağandışı uzaklıkta olabilir. Bu üzere rahatsızlıklara sahip olan hastaların uzman bir ortodontist tarafından muayene edildikten sonra tedavisine çabucak başlanmalıdır. Hastanın durumuna nazaran farklı gereçlerden yapılabilen diş teli, muhakkak bir müddet içerisinde kullanılarak sahip olunan rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır.

Ortodonti, çapraşık diş ve asimetrik çene bağlantılarını tespit edip farklı gereçlerden yapılabilen diş teli yardımıyla rahatsızlığı tedavi eden diş hekimliği koluna verilen isimdir. Dişlerin görünümünü ve fonksiyonunu düzeltmek ismine uygulanan bu sistem hem estetik hem de ağız sıhhati kapsamında yer alır. Diş teli kullanılarak çapraşık durumda olan dişler düzgün hale getirilir. Tedavide kullanılan diş teli, ısırma esnasında oluşan basıncı tüm dişlere yayarak ağız yapısının daima sağlıklı olmasına yardım eder. Uzun müddetli uygulamalardan biri olan ortodonti tedavisi, estetik dişlere sahip olmanın uygun yollarından biridir.
Ortodonti uzmanı tarafından tatbik edilen diş düzeltme tedavisi, farklı malzemelerden üretilen diş telleri ile hastaya uygulanabilir. Klasik olan gereçler haricinde günümüzde ağır olarak kullanılan şeffaf diş teli, kullanım açısından son derece rahat seçeneklerden biridir. Kullanılan şeffaf gereç nedeniyle bu prosedüre plak tedavisi ismi da verilmektedir. Şeffaf plak tedavisi, hasta için özel olarak hazırlanan ve görünmez olduğu için çok daha fazla tercih edilen seçeneklerin başında yer alır.
Ortodonti tedavisi, şahsa özel olarak uygulanan yollardan biridir. Hastanın sahip olduğu sorunlar ekseriyetle kalıtsal ve doğuştan gelen meselelerdir. Tedavi programı hastanın yaşına nazaran özel olarak hazırlanır. Bilhassa ergenlik devrinde uygunca besbelli hale gelen alt ve üst çene geriliği sorunları ortodonti tedavisi ile çözülebilir. Bebeklik periyodunda olağandan çok parmak emen, emzik ve biberon kullananlarda ortodontik bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu süreçte alışkanlıkların önüne geçerek deformasyonların oluşması engellenebilir. Birtakım durumlarda çocuklar ebeveynlerinin birinden kemik başkasından ise diş kalıtsallığını alır. Bilhassa çenenin büyük ve dişlerin küçük olduğu durumlarda estetik olarak istenmeyen bir imaj ortaya çıkabilir. Bu özelliklere sahip olan hastaların diş aralıkları olağana nazaran çok daha fazla açık olur. Aralıklı dişlerin doğal görünüme kavuşması için de ortodonti tedavisi hayli fonksiyoneldir.
Ortodonti tedavisi, dişlerin çok daha estetik görünmesini sağlayan tıpkı vakitte işlevselliklerini de artıran uygulamalardan biridir. Kalıtsal olan ağız ve diş meselelerinin giderilmesi için uygulanan en tesirli yoldur. Her yaştan hasta için uygun tedavi prosedürü oluşturularak uygulama yapılabilir. Erken yaşlarda başlanan ortodonti tedavisi çok daha tesirli sonuçlar verebilir. Diş teli tedavisi olarak da bilinen bu yol kapsamında şu rahatsızlıklar giderilebilir.
Diş çarpıklıkları.
Diş büyüklükleri.
Çenenin geride yahut önde olması.
Dişlerin olağandan daha fazla aralığa sahip olması.
Çene büyüklüğü.
Ağızdan soluma.
Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı.
Bu üzere rahatsızlıklara sahip olan hastaların daha rahat bir hayat geçirmeleri için ortodonti tedavisinden yararlanması tavsiye edilir. Dişte tel olması görünüm olarak başlangıçta rahatsız ediyor olsa da tedavi sonrasındaki dişlerin kusursuz görünümü bu durumu unutturacaktır.
Ağız ve diş sıhhati alanındaki tedavilerin kimileri uzun vadeli olabilir. Diş teli tedavisi olarak bilinen ortodontik rahatsızlık kapsamında olanlar başka hastalıklara nazaran çok daha uzun solukludur. Ortalama olarak bir diş teli tedavisi 6 ile 24 ay ortasında sürebilir. Ortodonti tedavisi bireye nazaran farklılıklar gösterdiği için tedavi müddeti aralığı da epeyce geniştir. Tabiatı gereği ağır ağır ilerlemesi gereken bir prosedür olduğu için tedavisi müddeti 2 yıl üzere uzun bir müddette tamamlanabilir. Bu nedenle erken yaşlarda başlanan tedavi sayesinde sağlıklı dişler çok daha uzun mühlet kullanılabilir. Rahatsızlık durumuna nazaran de diş teli tedavisi çeşitli müddetlerde tamamlanacaktır. Kendi durumunuzun tedavi müddetini öğrenmek için bu alanda uzman olan bir tabibe danışmanız tavsiye edilir. Bu sayede size özel olarak hazırlanacak olan tedavi mühletinin ne kadar olacağını net bir biçimde öğrenmiş olursunuz.
Ortodonti tedavisi uzun müddetli tatbik edilen bir prosedür olduğu için bu mühlet zarfında hastaların günlük yaşantılarında olağandan daha fazla dişlerine ehemmiyet göstermesi tavsiye edilir. Diş teli tedavisi sürecinde dikkat edilmesi gereken esas konular şu halde sıralanabilir.
Tedavi mühleti boyunca çürük oluşumunun çok daha dikkatli olarak takip edilmesi gerekir. Bu nedenle randevuların aksatılmadan devamlılığı kıymetlidir.
Dişler daha küçük fırça aparatları ile günde en az bir kez kapsamlı olarak temizlenmesi gerekir. Tellerin ortasında kalan yemek modülleri dişlerin çürümesine neden olabilir.
Her yemekten sonra dişlerin ortodonti uzmanı tarafından tanım edildiği halde fırçalanması gereklidir.
Diş teli tedavisi sürecinde sert yiyeceklerden olabildiğince uzak durulması gerekir. Bu özellikte olan yiyeceklerin küçük modüller haline getirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
Diş teli alışma müddeti 10 güne kadar uzayabilir. Bu müddet içerisinde ağızda oluşabilecek olan yaralanmaların nizamlı olarak denetim edilmesi gerekir.
Yapışkan özellikte olan; şeker, karamel ve sakız üzere besinlerin kullanılması tavsiye edilmez.
Diş teli tedavisi, hastanın sahip olduğu rahatsızlığa nazaran şekillendirilen bir metottur. Tedavi için kullanılacak olan materyal ve usul şahsa özel olarak hazırlanması gerekir. Ağız ve çene yapısının düzeltilmesi ve çok daha estetik bir görünüme sahip olması için uygulanan ortodonti tedavisinde yaygın olarak 4 farklı çeşit kullanılır. Tatbik edilen teknikler hastanın istekleri ve sahip olunan hastalığın durumuna nazaran çeşitlendirilebilir. Kullanılan diş teli tedavisinde başarılı bir sonuç almak için uzman görüşlerinin dikkate alınması tavsiye edilir.
Metal Diş Teli
Metal diş teli tedavisi, en tesirli metotlardan biridir. Çene ve dişlerin yapısına nazaran uzman tarafından dişin hem iç hem de dış yüzeyine tatbik edilebilir. İmaj olarak çok estetik olmasa da epeyce güçlü ve en çok tercih edilen ortodonti tedavi usulleri ortasında yer alır. Hastalığın durumuna nazaran 6 ay ile 2 yıl ortasında tedavi müddeti devam edebilir. Ayrıyeten, seçenekler ortasındaki en uygun fiyatlı tedavi tekniğidir. Tedavi sonrasında sağlıklı bir gülüşe kavuşmak isteyenler için uygun seçenekler ortasındadır.
Lingual Diş Teli
Ortodonti tedavisi uzun müddetli bir formül olduğu için görünüm olarak daha estetik seçenekler tercih edilebilir. Lingual diş teli bu seçenekler ortasında yer alır. Metal yahut şeffaf olarak hazırlanabilen bu tedavi metodunda diş telleri görünmeyen art tarafa takılır. Bu sayede ön tarafta oluşan istenmeyen manzara engellenmiş olunur. Özel olarak çok daha ayrıntılı bir uygulama gerektiren bu yol başka diş teli tedavilerine nazaran çok daha yüksek maliyetlerde olabilir. Tedavi sürecinin daha estetik olmasını isteyenler için en uygun tekniklerden biridir.
Şeffaf Diş Teli
Şeffaf diş teli ile metal olanlar ortasında dikkat cazibeli bir fark bulunmaz. Porselen diş teli olarak da bilinen şeffaf olanlar görünüm olarak çok daha estetiktir. Görünüm konusunda telaş yaşayanlar için epeyce uygun seçeneklerden biridir. Porselen, metal olan gerece nazaran çok daha hassas olduğu için çocukların kullanımı için uygun olmayabilir. Bu nedenle genç yaşta olan hastaların metal seçeneği tercih etmesi tavsiye edilir. Şeffaf diş teli, tedavi müddeti boyunca çok daha estetik bir görünümde ağız yapısına sahip olmak isteyenler için ülküdür.
Şeffaf Plak
Şeffaf plak, teknoloji yardımı ile şahsa özel olarak üretilen bir ortodonti tedavi seçeneğidir. Epey tanınan olan bu seçenek invisalign tedavisi olarak da bilinir. Diş teli çeşitleri ortasında görünüm olarak en şık olan seçenekler ortasında yer alır. Görünmez diş teli olarak da bilinen invisalign her yaştan hastaların yararlanabileceği bir seçenektir. Bu tedavi metodunda diş teli bulunmaz. Hastaya özel olarak üç boyutlu ölçümler sonucunda özel bir kalıp çıkarılır. Hastaya özel olarak hazırlanan şeffaf plak, ortodonti uzmanı tarafından yapılan yönlendirmeler ile birlikte kullanılmaya başlanabilir.
Şeffaf plak, günde ortalama 22 saat boyunca takılması gereken bir aparattır. Estetik olarak hayli uygun olan bu tedavi yolunda hasta dişlerini fırçalayacağı vakit rastgele bir diğer aparata gereksinim duymadan şeffaf diş tellerini çıkarabilir. Gerekli süreçler yapıldıktan sonra yeniden tıpkı formda yerine zahmetsiz bir halde takılabilir. Şeffaf plak, tedavi müddeti göz önünde bulundurulduğunda en uygun tedavi seçeneği olarak kıymetlendirilebilir.
Ortodonti tedavisi, başka ağız ve diş sıhhati uygulamalarına nazaran en uzun soluklu olan formüldür. Nizamlı olarak tabip denetimi gerektiren bu teknikte kullanılan materyallere nazaran fiyatlar çeşitlenebilir. Diş teli fiyatları tedavi mühletine hastanın durumuna nazaran değişiklik gösterebilir. Hastanın sahip olduğu rahatsızlığa ve isteklerine nazaran seçilen formül farklı fiyat seçeneklerinde olacaktır. Şeffaf diş teli fiyatları metal olana nazaran daha değerli olabilir. Porselen malzeme kullanıldığı için fiyat seçeneği artacaktır. Son devrin beğenilen tedavi sistemi olan şeffaf plak fiyatları ise tanınan olmasına karşın başkalarına nazaran daha yüksek olabilir. Ortodonti tedavisinde kullanılan diş teli fiyatı materyale nazaran farklılaşır. Bu nedenle ortalarından seçim yaparken bu kritere de dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Cerrahi Diş Ortodonti Kliniği, geniş kapsamlı hizmet alınabilen bir kısımdır. Bu alanda uzman olan diş tabipleri ile birlikte sizin için en uygun olan tedavi sistemi tespit edilir ve süratlice uygulanmaya başlanabilir. Cerrahi Diş Ortodonti Kliniği içerisinde sunulan tedavi hizmetleri şu biçimdedir.
Bilgisayarlı sefalometrik sinema tahlili.
Kemik yaşı tayini.
Ortodontik fotoğraf ve tetkiki.
Ortodontik model üretimi.
Ortodontik metal tahlili.
Ara devir sefalometrik sinema tahlili.
Ara devir model üretimi.
Sabit kapanış yükseltici tatbiki.
Açık kapanışlı ortodontik tedavi.
Önleyici ortodontik tedavi (tongue thrust).
Kısa periyodik ortodontik tedavi.
Pekiştirme tedavisi.
Braket tatbiki.
Dudak damak yarığı (ortodontik tedavi).
Sefalometrik cerrahi planı.
Snıf 1-3 ortodontik tedaviler.
Dişler Neden Çapraşık Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?
Dişlerimizin çene boyutumuza uyumlu olmadığı vakit, yerleşmeleri için çapraşık yahut aralıklı dizilirler. Bu sorun süt dişleri çıktıktan sonra ortaya çıkar. Esas sebebi ise genetik faktörlerdir. Ayrıyeten, süt dişlerin erken çıkması, beslenme bozukluğu, çocukların küçük yaşta parmak emme ve tırnak yeme üzere alışkanlıkları, yatış formunda bozukluk ve 20 yaş dişlerin sistemsiz çıkması bu duruma sebebiyet verebilir. Çapraşık ve aralık olan dişler ortodonti tedavisi ile düzeltilebilir.
Ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Erken yaşta başlatılan uygulamalar (7-10 yaş) tedavi müddetini kısaltır. Çene ve iskeletsel sorunlarda 12 yaş öncesi en uygun vakittir.
Tedavi başladıktan sonra 4-6 hafta ortasında denetim randevusuna gidilmelidir. Denetim randevularının takip edilmesi tedavinin ilerlemesi açısından büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Ortodonti tedavisinde braket diye isimlendirdiğimiz teller kullanılır. Teknolojinin ilerlemesi ile dişlerin art tarafına sabitlenen braketler, şeffaf plaklar ve porselen braketler üzere estetik tahliller sunulmaktadır.
Dişlerin sıralı ve düzgün dizilmemesi, diş temizliğinin güç olmasına yol açar. Bu durumlarda dişlerde çürük oluşumu daha yüksektir. Dişeti sorunları çürük ile birlikte daha süratli bir biçimde ilerleyebilir. Bunun sonunda dişin sallanmasına ve kaybedilmesine kadar varabilir. Bunun yanı sıra uzun vadede âlâ bir ağız ve diş sıhhati için ve estetik, sağlıklı ve keyifli bir gülümseme için ortodontik tedavi yapılmalıdır.
Ortodontik tedavi müddeti boyunca ortodonti diş fırçası ile dişler 3 sefer fırçalanması gerekmektedir. Braketler için arayüz fırçası kullanılmalı ve ağız gargarası ihmal edilmemelidir.
Genellikle sert, gevrek, yapışkan, şekerli ve asitli besinlerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Patlamış mısır yahut cips üzere gevrek besinler ortodontik apareyleri kırarak tedavi mühletinin uzamasına sebep olabilir. Sakız yahut karamel üzere yapışkan besinler braketlere çarçabuk yapışabileceği için diş çürüğüne sebep olabilir. Dişlerimizin braketler çıkarıldıktan sonra sağlıklı ve güçlü olması için şekerli ve asitli besinlerden da uzak durmak gerekmektedir.
Braketlerin diş yüzeyine yapışmasını sağlayan yapıştırıcı çarçabuk ayrılı ve teller çıktıktan sonra diş yüzeyleri temizlenir ve son olarak cila süreci yapılır. Kullanılan yapıştırıcı ve yapılan süreçlerden ötürü dişinizi hami mine katmanı rastgele bir ziyan görmez.
Aligner ile telsiz tedavi mümkündür.