Protez Diş – Estetik Kaplama
Protez diş, hastanın diş ve ağız içi doku kayıplarında uygulanan bir tedavi usulüdür. Halk ortasında takma diş olarak da bilinir. Diş tabibi kaybın durumuna nazaran hastaya uygun protez tedavisini belirler. Protez diş tedavisi için hastanın ağız sıhhati ve doku durumunun uygun olması gereklidir. Tedavi edilmeyen periodontal hastalıklardan sonra oluşacak kayıplar, protez diş uygulamaları ile düzeltilebilir. Kimi kazalar sonucu da diş ve doku kayıpları yaşanabilir. Kaybolan diş ve dokular; çiğneme işlevlerini, konuşma ve estetik görünümü etkileyebilir.

Protez diş tedavisi, geri dönüşü mümkün olmayan kayıplarda tercih edilen bir uygulamadır. Hasta, tedaviye başlamadan evvel ayrıntılı bir ön muayeneden geçirilerek protez için uygun olup olmadığı denetim edilir. Hastanın mevcut diş ve dokularında protez kullanımını engelleyecek rastgele bir sorun bulunuyorsa öncesinde periodontal tedavi uygulanabilir. Diş ve doku tedavisinden sonra protez dişin daha kolay takılacağı bir alan oluşacaktır. Tedavi edilmeden uygulanan protezler sağlam olmaz ve hastanın rahatsız hissetmesine sebep olabilir.
Protez diş tedavisi ile hastanın sağlıklı bir ağız yapısına kavuşması ve daha kolay temizlenecek bir alan oluşması amaçlanır. Bu sayede; kaybolan çiğneme işlevi, konuşma ve estetik görünüm tekrar sağlanabilir. Sindirim sisteminin başlangıcı ağızdır. Dişler, yiyecekleri modüller ve sindirim sürecini başlatır. Protez diş tedavisi, hastanın çiğneme işlevlerini düzelterek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Protez diş rengi, hastanın doğal dişlerine en yakın formda seçilerek estetik açıdan hoş bir manzara sağlanır. Protez diş tedavisi ile hastanın kayıpları giderilip toplumsal hayattan kopması engellenir.
Sabit protez diş tedavisinde, yapılan protez hastanın ağzına simantasyon tekniği ile yapıştırılır. Protezin sabitlenmesi için vidalı sistemler de tercih edilebilir. Tedavi tamamlandığında protez hastanın ağzında sabit kalır. Hasta kendi kendine sabit protezi çıkaramaz. Sabit protezler rahat bir çiğneme işlevi sağlar. Protezin takılması için mevcut doğal dişler kesilip küçültülür. Hassas ölçülerle yapılan protez küçültülen dişlerin üstüne yerleştirilir.
Sabit protez için alınan ölçülerle evvel bir model yapılır. Protez, yapılan model üstünde oluşturulur. Diş ve dokularla teması ayrıntılı olarak incelenip prova edilir. Rahatsızlık vermemesi için protez temas noktaları düzeltilip son haline getirilir. Protez diş, hazırlanan mevcut dişler üstüne sabitlenerek tedavi tamamlanır. Sabit protez dişlere alışma mühleti hareketli çeşitlerine nazaran daha kısadır.
Köprü diş protezi, çeşitli sebeplerle birden çok diş kaybı olan hadiselerde uygulanabilir. Doğal dişlerin ortasındaki kayıpların giderilmesi için kullanılan bir yoldur. Hastanın mevcut olan, köprünün sabitleneceği dişleri kesilip küçültülür. Kayıp dişler, küçültülen doğal dişlerle birlikte kaplanır.
Köprü sürecinde takviye olarak kullanılacak doğal dişler sağlam olmalıdır. Diş ve dokularda rastgele bir sorun varsa, protezin daha rahat uygulanabilmesi için öncelikli olarak bu meselelerin giderilmesi gerekir. Köprü tedavisinde alınan ölçülerle süreksiz bir protez yapılabilir. Gerçek protez prova edilip rahat bir kullanım sağlanır. Tedavinin son etabında süreksiz protez sökülür ve hastaya yapılan sabit protez takılır.
Çene kemiğine yerleştirilen titanyum alaşım vidalara implant denir. Hastanın çenesine yerleştirilen implantlar sağlam bir takviye oluşturur. İmplantlar yardımı ile yapılan bu tedavi, yalnızca sabit protezler değil hareketli protez tedavilerinde de kullanılır. Bir ya da birden çok diş kaybı varsa diş doktoru implant tekniğini seçebilir. Diş çekimi sırasında implant uygulanabilir yahut düzgünleşme sağlandıktan sonra implant için diş eti tekrar açılabilir. Hastanın seçim yapabileceği farklı üreticilerden sağlanan implantlar mevcuttur.
İmplant üstü protezlerde kullanılacak implant sayısı, hastanın ağız yapısı ve dokuların durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Ağız yapısı ve dokular all on four tekniği için uygunsa, üst ve alt çene için kullanılacak 4’er adet implant kâfi olacaktır. Başka implant üstü protez seçeneklerinde üst çenede 6 ile 8, alt çenede ise 8 implant sabit protez diş tedavisi için kullanılabilir.
All on four implant tekniği, 2000’lerin başında geliştirilen bir uygulamadır. Dokularda çok kayıp olan olaylar ve sabit protez kullanmak isteyen hastalar için tercih edilebilir. Hastanın alt çenesine açılı bir formda 4 adet implant yerleştirilir. Tomografi yardımıyla oluşturulan 3 boyutlu model sayesinde ağız yapısı ayrıntılı olarak incelenir. En hakikat pozisyonlar seçilerek implant yerleştirilir. İmplant uygulanan alanlarda tam düzgünleşme sağlandıktan sonra yapılan protez hastaya takılabilir. All on four implant tekniğinin avantajları şu halde sıralanabilir.
Kullanılacak implant sayısı daha azdır.
Cerrahi müdahale müddeti daha kısadır.
Tedavi müddeti kısa olduğu üzere başka usullere nazaran daha uygun fiyatlıdır.
Bu teknikte protez diş hastanın damak kısmını kapatmaz.
Hem kullanım kolaylığı sağlar hem de tat dokusunda kayıplar daha azdır.
Ağız içerisinde daha az yabancı husus olacağı için alışması daha kolaydır.
Hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için en uygun seçeneklerden biridir.
All on four sisteminde, implantlar hastanın çene kemiğine yerleştirildikten sonra süreksiz protez çabucak takılabilir. Bu sayede tedavi süreci, süreksiz protez yardımıyla çok daha konforlu olur. Tam düzgünleşme sağlandıktan sonra yapılan son inceleme ile protez implantlar üzerine sabitlenir. Tedavi mühleti boyunca diş doktorunun bakım ve kullanım tavsiyelerine uyulmalıdır. Güzelleşme müddeti, hastaya ve dokuların durumuna nazaran değişiklik gösterebilir. İhtimamlı yapılacak ağız bakımı ile ortalama 3 ay sonra süreksiz protez diş çıkarılıp yerine hasta için yapılan protez takılır.
Geçici diş protezi, isminden da anlaşılacağı üzere kısa periyodik tahliller için uygundur. Tedavi edilemez hale gelen yahut kaza sonucu kaybedilen birden çok diş olduğunda tercih edilebilir. Protez diş ekseriyetle sabit ve kalıcı tedaviler uygulanmadan evvel estetik tasaları gidermek ve çiğneme işlevini devam ettirmek gayeli kullanılır. Süreksiz diş protezi, hastanın tedaviden sonra daha rahat bir düzgünleşme müddeti geçirmesini sağlar. Süreksiz protez kullanan hastanın, yediklerine dikkat etmesi ve mümkünse bu süreçte yumuşak besinler tüketmesi tavsiye edilir. Yumuşak besinler, süreksiz protez ve implantlardaki baskıyı azaltacaktır. Rastgele bir sorun oluştuğunda diş tabibine başvurulması gerekir.
Protezler yapılırken daha az rahatsızlık vermesi ve uzun müddet dayanması için özel gereçler kullanılır. Protez tabanında, polimetil metakrilat ya da PMMA olarak da bilinen akrilik gereçler kullanılır. Özel renkli akrilik gereçler, protezin diş etine benzetilmesini sağlar. Bu sayede doğal diş ve dokularla uyumlu estetik bir manzara oluşturulur. Üst çene protezleri, damağı büsbütün kaplayacak biçimde yapılır. Alt çeneye uygulanan protezlerde ise farklı teknikler kullanılır. Alt çene protezi, lisana yeteri kadar alan kalması için U formunda yapılır.
Protezlerin gerçek dişlere benzemesi için ekseriyetle porselen gereç kullanılır. Doğal dişler üzere ışık geçirgenliği olan porselen gereç altında ise dayanıklılığın artması gayesiyle metal bir yapı bulunur. Metal altyapı az da olsa estetik manzarayı bozabilir.
Gelişen teknoloji ile birlikte, tıbbın öbür alanlarında muvaffakiyetle kullanılan zirkonyum, diş protezlerinde de yaygın olarak tercih edilmeye başlanan bir başka tanınan materyaldir. Zirkonyum, porselen altyapısı olarak kullanılıp, metal altyapının oluşturduğu nahoş manzaranın önüne geçebilir. Bu gereç, tıpkı porselen üzere ışık geçirgenliğine sahip olduğu için, hastanın kendi dişlerine daha yakın benzerlikte protezler yapılmasına imkân verir. Zirkonyum ayrıyeten; ısı ve elektriği iletmemesi, yüksek ısı ve darbelere güçlü olması sebebiyle tıp alanında sıklıkla kullanılan materyaller ortasındadır.
Protez diş tedavisi sonrasında diş doktorunun talimatlarına uyulması, protezin ömrünü uzattığı üzere daha rahat bir kullanım konforu sağlar. Her protez diş cinsinin farklı bakım ve paklık yolu bulunur. Protez bakımının yanı sıra ağız bakımı da uzun müddetli ve rahat kullanım için değerlidir. Sabit protez dişlerin bakım ve paklığı, tıpkı doğal dişlerdeki üzere yapılabilir. Sabit protezler ağızdan çıkmadığı için paklık süreci protez ağızdayken uygulanabilir. Tıpkı doğal diş paklığında olduğu üzere protezler için de birebir ihtimamın gösterilmesi tavsiye edilir.
Hareketli protez diş paklığı için su içerisine eklenerek kullanılan efervesan tabletler tercih edilebilir. Tablet eritildikten sonra, protez hazırlanan suyun içinde bir mühlet bekletilerek temizlenebilir. Protezi temizlemek için diş fırçası yahut protez fırçası da kullanılabilir. Protez tekrar yerleştirilmeden evvel ağız temizliğinin de yapılması tavsiye edilir.
Protez diş kullanımı süreksiz bir tedavi değildir. Daima kullanılacak protezin bakım ve temizliğinin hakikat yapılması, estetik imaj ve kullanım konforunda devamlılık sağlar. Bu sayede protezin kullanım ömrünü uzatılabilir. Protez tedavisinden sonra da ağızda doğal dişler ve doku bulunur. Bu nedenle, protez kullanılmaya başlandıktan sonra da ağız bakım ve paklığına dikkatli olarak devam edilmesi tavsiye edilir. Diş tabibinin tekliflerine uyulması, protezin oturduğu alanda tahriş ve dokularda enfeksiyon oluşmasını önleyebilir. Doğal dişlerde olduğu üzere protez dişlerde de bakteri plağı oluşabilir. Protez üzerinde oluşan tartar, diş eti enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Diş taşı paklığı sonrası dişlerde renklenme ve diş taşı oluşumunda artış olmaz. Diş taşı, diş yüzeylerine tutunmuş plağın sertleşmesi ile oluşur. Diş taşı paklığı yapılsa da yapılmasa da dişlerin düzgün temizlenmediği durumlarda diş taşı oluşmaya devam edecektir. Bu nedenle, diş taşı paklığı ile yine diş taşı oluşumu ortasında bir temas yoktur.
Protez diş fiyatları, hastanın durumuna ve yapılacak olan uygulamaya nazaran farklılık gösterir. Diş doktoru tarafından tatbik edilen ön muayeneden sonra tercih edilen tedavi usulü, protez diş fiyatı konusunun da netleşmesini sağlayacaktır. Takma diş fiyatları, protezin sabit yahut hareketli olarak seçilmesine nazaran de çeşitlenir. Süreksiz takma diş fiyatları, çoklukla uygulanan tedavi fiyatı içerisine dahil edilir. Bu mevzuda, uzman olan tabip tarafından yapılan ön muayene sürecinde de bilgi alınabilir.
Sabit protez diş fiyatları, yapılan tedavi sürecinde muhakkak olabilir. Bu süreçte kullanılan implant ve kemik tozu üzere ek materyaller, fiyatlandırmada dikkate alınan faktörler ortasındadır. Kalıcı diş protezi fiyatı, kullanılacak olan implant sayısına nazaran de değişir. Eklenen her implant fiyatlandırmayı değiştirecektir. Tek diş protez fiyatları ise seçilecek olan implant markasına ve protez imalinde kullanılan gerece nazaran değişebilir. Porselen ve zirkonyum, kaplama ve protez diş üretiminde kullanılan en tanınan materyallerdir.