Güzel bir gülüşe sahip olmak isteyenler farklı diş tedavileri arasında seçim yaparken, tedavilerde kullanılan malzemeleri ve bu malzemelerin sağlıklarını nasıl etkileyebileceğini giderek daha fazla önemsiyor.
Gün boyunca aşınma ve yıpranmaya maruz kalan dişlerinin tedavilerinde kullanılan malzemelerin öncelikle dayanıklı ve biyouyumlu olması istenir. Biyouyumluluk, bir biyomalzemenin herhangi bir hücresel veya dokusal tepkiye yol açmadan işlevini yerine getirebilmesi anlamına gelir. Günümüzde diş yenileme ve düzeltme tedavilerinde sıklıkla kullanılan titanyum ve zirkonyum ise dayanıklı ve biyouyumlu malzemeler olsa da ikisini birbirinden ayıran bazı temel özellikler bulunmasının yanı sıra her ikisinin de kendisine ait avantaj ve dezavantajları vardır.
Titanyum implant nedir?
Titanyum, sağlık sektöründe 30 yılı aşkın süredir kullanılan güvenli bir malzemedir. Yüksek biyouyumluluğu sayesinde kemiklerle bütünleşebilen titanyum, oda sıcaklığında yaklaşık 3 ila 5 nanometrelik bir oksit kalınlığı oluşturur. Kimyasal saldırılara karşı dirençli üç farklı kristal yapıya sahip titanyum, korozyona karşı oldukça dirençlidir. Diş implantlarında yaygın olarak kullanılan titanyumun bir diğer önemli özelliği de çok hafif olmasıdır. Öte yandan titanyum, implant üretiminde en yaygın kullanılan malzeme olmasına rağmen, metal alaşımları hastada alerjiye ya da ödem oluşmasına neden olabilir.
Zirkonyum implant nedir?
Zirkonyum, titanyuma oldukça benzeyen mekanik özelliklere sahip, biyouyumlu bir malzemedir. Zirkonyum seramik özelliklidir ve metal olmadığı için yumuşak ağız dokuları ile uyumu çok daha yüksektir. Bu özelliği sayesinde metal hassasiyeti olan kişilere zirkonyum kullanımı önerilir. Opak beyaz rengi nedeniyle zirkonyum, daha önce sadece kron ve köprü yapımında kullanılıyordu. İmplantlarda kullanımı daha yakın tarihli olmasına rağmen, metalin koyu renginin tamamen önüne geçilmesi ve aşınmaması nedeniyle bu malzeme son dönemde dental tedavilerde en çok tercih edilen malzemelerden biri haline geldi.
Zirkonyum implantlar, estetik olduğu kadar fonksiyonel açıdan da daha iyi sonuçlar almak isteyen hastalar tarafından sıkça talep edilir. Diş hekimleri ve hastalar için memnun edici sonuçlar yaratan zirkonyumun öne çıkan özellikleri, potansiyel alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlayan metallere sahip olmaması, kırılmaya, aşınmaya ve korozyona karşı yüksek direnç sunması ve rengi nedeniyle daha estetik görünmesidir. Titanyumdan daha kararlı olmasının yanı sıra, bu malzeme ideal esnekliğe sahiptir ve alüminyum okside göre kırılmaya daha az eğilimlidir. Zirkonyum, titanyumdan üç kat daha güçlü ve alüminyum oksitten iki kat daha dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca, zirkonyum, yüksek ve uzun süreli stabiliteyi destekleyen bir özellik olan mikro çatlakların yayılmasını önleyen bir bariyerle donatılmıştır.
İmplantolojide kullanılan bir malzemenin kalitesini belirlemek için değerlendirilen bir diğer temel faktör, uygulanan implantın kemiğe bağlanma (osseointegrasyon) yeteneğidir. Yapılan klinik araştırmalar, zirkonyum implantların titanyum implantlara yakın bir osseointegrasyon kapasitesi olduğunu göstermiştir. Zirkonyum da titanyum gibi kemiğe kalıcı olarak sabitlenerek uzun yıllar güvenle kullanılabilir.
Titanyum veya zirkonyum implantlar arasındaki temel farklar neler?
Size en uygun olan tedaviyi seçebilmeniz için her iki malzemeyi farklı kılan nitelikleri şöyle özetleyebiliriz:
Titanyum
· %98 biyouyumludur, dolayısıyla implant reddi olasılığı yalnızca %2’dir.
· Metaldir.
· Suya, asitlere ve gaza dayanıklıdır.
· Aşırı sertlik kalitesine sahiptir.
· Son derece hafiftir.
· Maksiller kemiğe vidalanır.
· İmplantın kemiğe yapışmasını kolaylaştırır.
Zirkonyum
· %100 biyouyumludur.
· Metal içermeyen bir malzemedir.
· Sert ve dayanıklıdır.
· Beyaz rengi, ağızda fark edilmemesini sağlar.
· Asitlere ve sıcaklık değişikliklerine dayanıklıdır.
· Kemiğe yapıştırılır.
· Biyointegrasyon nedeniyle kemik yüzeyine tamamen yapışır.