Gülüş Tasarımı Nedir, Hangi Tedavileri Kapsar?

Gülüş tasarımı nedir, hangi tedavileri kapsar?

Hem sosyal hayatta hem iş hayatında güzel ve içten bir gülümseme mucizevi etkiler yaratabilir. Ancak kimisi rahatça kahkahalar atarken, kimisi ise birtakım estetik kaygılar nedeniyle özgürce gülümseyemeyebilir. Diş kaynaklı sorunlardan ötürü gülüşünü gizlemeye çalışanlar, gülüş tasarımıyla gülümsemesini yeniden kazanır.

Herkesin gülümsemesi farklıdır. Bu yüzden gülüş tasarımı tedavilerinde kişiselleştirilmiş süreçler söz konusudur. Gülüş tasarımı uygulamasının öne çıkan özelliği tedavinin ilk adımından itibaren tüm takip ve planlamaların multidisipliner (çok disiplinli) bir şekilde farklı uzmanlıkların katılımıyla gerçekleştirilmesidir. Periodontoloji, protez ve estetik diş hekimliği, ortodonti, endodonti, cerrahi ve implantoloji alanında uzman olan tüm profesyonellerin birlikte çalışması ise sürecin sonundaki başarının anahtarıdır.

Gülüş tasarımı nedir? Uygulama süreçleri nelerdir?
Yıllar içinde değişime uğrayan dişler, kişinin dış görüntüsü üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir.
Gülüş tasarımı tedavisinde başarının anahtarı ise görüntünün altındaki detayların inceliğindedir. Kadınlarda kesici dişlerin belirgin baskınlığı, her yüz için gülümseme hattının eğrilik derecesi, estetiği fonksiyonla birleştirmek için milimetrik olarak tasarlanmış diş boyutları gibi çoğu özellik, 3 boyutlu yazıcılar veya dijital ekipmanlarla yapılan modellemelerle oluşturulabilir. Bu sayede laboratuvara sadece fotoğraflar, kalıplar ve renkler değil, aslında yeni gülüşün tüm ‘detayları’ gönderilir.

Herhangi bir diş tedavisinin ilk aşaması olan fonksiyonel iyileşmenin ardından gülüşün kusursuz hale gelmesi için estetik tedavilere geçilir. Bu tedavilerde şu detaylar dikkate alınır:

·    Dişlerin boyutu
·    Dişlerin rengi ve aşınma seviyesi
·    Gülerken ve konuşurken dişlerin görünümü
·    Diş eti görünümü
·    Dişlerin birbiriyle olan hizası, ağızda sıralanması
·    Gülüş sırasında diş ve dudakların birbiriyle ilişkisi

Diş hekimleri, son yıllarda geliştirilen yazılım ve malzemelerle birlikte hastalarına 3D (üç boyutlu) tasarımların yanı sıra dijital diş hekimliğinin tüm avantajlarını da sunabiliyor. Fotoğraflar, ağız içi tarama ve 3D görüntüleme yazılımı yardımıyla analiz edilen bu özelliklerden sonra, mükemmel bir gülümseme için ihtiyaçlar belirlenerek tümüyle kişiselleştirilmiş bir tedavi planlanıyor.

Gülüş tasarımı planlamasının bilgisayar destekli kısmı tamamlandıktan sonra, tedaviye başlamadan önce, mock-up yardımıyla dişlerin yeni şekli ve renginin provası yapılıyor. Ağız ve yüzün farklı açılardan fotoğrafları ve 3D tasarımlar, tedavi sürecinde diş hekimine yardımcı olacak materyaller olarak karşımıza çıkıyor. Dijital araçlarla desteklenmiş bir gülüş tasarımı sürecinde sonuçlar çok daha öngörülebilir hale geliyor. Peki bu sonuçlara ulaşmak için gülüş tasarımında hangi tedaviler uygulanıyor?

Gülüş tasarımı hangi tedavileri kapsar?
Modern teknolojilerle desteklenen gülüş tasarımı tedavileri, multidisipliner bir süreçtir. Güzel bir gülümseme için dişler, dudaklar ve yüz arasındaki uyum çok önemlidir. Dolayısıyla mümkün olan en uyumlu sonucu elde etmek için standart yüz hatları ve diş orantıları, dişlerin konumu, boyutu ve şekli birlikte değerlendirilir. İdeal gülüş, yüzün simetrisi, hastanın tercihleri ve hatta kişiliği dikkate alınarak tasarlanmalıdır.

Planlanan tedavinin kapsamında şu prosedürler yer alabilir:
·    Ortodonti
·    Diş eti estetiği
·    Diş beyazlatma
·    Kaplamalar ve kronlar
·    Diş implantları

Gülüş tasarımının kişiye özel tedavi planı hazırlanırken, hastanın planlamaya aktif katılımı esastır. Diş hekimi, dişlerin hastanın yüzüne göre ideal boyutuna ve şekline karar verirken çeşitli analizler yapar. Diş orta hattının yüzün orta hattı ile çakışıp çakışmadığını, diş etlerinin estetik görünümü engelleyen bir açıklıkta olup olmadığını ve dişlerin boyutunun dudakların boyutu ve şekline göre uygunluğunu inceler. Hasta da bu süreçte vurgulamak istediği karakter özelliklerini düşünerek elde etmek istediği gülüşü tanımlar ve diş hekimine rehberlik eder. Örneğin, güçlü ve kararlı bir kişilik, kendisini baskın orta kesici dişlerle ifade edilebilir. Öte yandan hassas ve içine kapanık bir kişiliğe sahip bireyler ise daha yuvarlak yapıdaki dişlerle karakterini yansıtabilir. Ancak bir insanın karakteri hangi özelliklere sahip olursa olsun, kusursuz dişlerle güzel bir gülümsemeye sahip olmak herkesin hakkıdır!