Güzel ve İçten Bir Gülüşün 10 Güçlü Etkisi!

Gülmek içten gelir.. Ancak gülmek, dişlerini beğenmeyenler için dizginlenmesi ve gizlenmesi gereken bir eylemdir ve günümüzde estetik kaygılar nedeniyle diş tedavisi görenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Gülüş tasarımı sayesinde adeta kendisiyle barışanlar ise güzel bir gülümsemenin yarattığı pozitif etkileri ilk günden yaşamaya başlar.

“İstediğimiz şeyleri elde ederken kılıç kullanmak yerine gülümsemek daha kolaydır.”
— William Shakespeare

İngiliz araştırmacılar, içten gelen bir kahkahanın beyinde 2 bin kalıp çikolatanın sağladığı mutlulukla benzer bir etkiye sahip olduğunu keşfetti. Gülümsemek beyin ödül sistemimizi harekete geçirir, fiziksel gerginliği ve stresi azaltır. Bunun yanı sıra kalbe iyi gelir ve bizi genç tutar. Tüm bu etkiler ve aşağıda sayacağımız diğer birçok nedenle güzel (ve rahat!) bir gülüşe yatırım yapmak hayatınıza büyük değişimler getirebilir.
1.    Gülümsemek, mutlu eder
Gülümsemek, kortizol, adrenalin ve dopamin gibi stresi artıran hormonların miktarını düşürmeye yardımcı olarak, ruh halini iyileştiren ve depresyonu önleyen endorfin ve serotonin gibi nörotransmiterlerin (hücreler arası iletişimi sağlayan kimyasallar) kandaki seviyelerini yükseltir. Bu hormonal değişim, kaygı ve stresi azaltırken mutluluk hissini artırır.
2.    Gülümsemek, kardiyovasküler sisteme iyi gelir
Yapılan araştırmalar, gülmenin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını ve iyi kolesterol üretimini teşvik ettiğini ortaya koyuyor. Gülümsemek, kan akışını iyileştirerek kan basıncını ve felç riskini azaltır. Kalp krizlerine ve diğer kardiyovasküler sorunlara karşı damarların işlevlerini geliştirmesine yardım eder.
3.    Gülümsemek, yüzü gençleştirir
Gülümsemek yüzdeki yaşlanma etkilerine karşı bir kalkan görevi görür. Yüz kaslarının önemli bir bölümünü harekete geçirir ve cildin elastikiyetini artırır. Ayrıca kas tonusunu güçlendirir, cildi nemlendirir, kırışıklıkları ve kuruluğu önler. Bu etkisi sayesinde gülümsemek başlı başına yüzdeki yaşlanma etkilerine karşı bir kalkan görevi görür.
4.    Gülümsemek, esenlikle ilişkili kimyasalları serbest bırakır. Her gülümsemede yüzün, kemiklerin ve sinirlerin vücut sağlığı ile ilişkili kimyasalların salınmasına kapı açar. Özellikle de endorfin salınımını tetikler. Endorfinlerin salınımı, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı doğrudan etkileyen genel bir pozitif duygu haline geçmemizi teşvik eder.
5.    Gülümsemek, bağışıklık sistemini güçlendirir
Gülümserken salınan endorfin bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi azaltır ve enfeksiyonla savaşan bağışıklık hücrelerinin ve antikorların sayısını artırır. Vücudun gülmek sayesinde oluşan bu doğal tepkisi, hastalığa karşı direnci artırır.
6.    Gülümsemek, fiziksel gerginliği ve stresi azaltır
Gülümsemek ve kahkaha atmak, fiziksel gerginliği ve stresi azaltırken kasları 45 dakikaya kadar doğal yollarla gevşetebilir. Kronik ağrı çekenler için gülümsemeyle salınan endorfin hormonu, ağrıyı ve gerginliği kontrol altına almanın harika bir yoludur.
7.    Gülümsemek, kaygı ve korkuyu azaltır
Gülümseme ile artan endorfin, kaygı, stres ve korku gibi olumsuz duygulardan birincil derecede sorumlu olan kortizol hormonunun etkisini azaltır. Aynı zamanda, sürekli iyi bir ruh hali içinde yaşayanlar, riskli durumlara başka bir açıdan bakabilir, sorunları daha gerçekçi ve daha az tehdit edici şekilde görebilir.
8.    Gülümsemek, güven oluşturur
Gülümsediğimizde çevremizdeki insanlar üzerinde daha fazla empati ve güven duygusuna sahip oluruz. İster yabancı isterse çok yakın biri olsun.. Gülümseyen kişiyle özdeşleşmek ve iletişim kurmak çok daha kolaydır.
9.    Gülümsemek, çatışmaları çözmeye yardımcı olur
İşe, eve, okula.. Nereye giderseniz gidin, gülümsemek sert ve değişmez görünen çatışmaları çözmeye yardımcı olur. Gülümsemenin bu özelliği hayata daha çözüm odaklı ve esnek bakmamıza yardımcı olur. Üstelik gülümsedikçe daha güçlü hisseder, daha dirençli hale geliriz.
10.    Gülümsemek, olumlu davranışları teşvik eder
Her eylem bir sonuç yaratır. Karşımıza çıkan durumlarla yüzleşme şeklimiz, eylemlerimizin sonuçlarını belirler. Rutin görevlerimizi dahi gülümseyerek yerine getirdiğimizde hem kendimizde hem de başkalarında daha olumlu duygu ve davranışlar uyandırırız. Gülmek bulaşıcıdır ve olumlu davranışları teşvik eden doğal bir eylemdir!