Zirkonyum tedavisi hakkında merak giderici 10 bilgi!
%100 biyouyumlu bir malzeme olan zirkonyum, diş tedavilerinde titanyumun alternatifi olarak giderek daha fazla tercih ediliyor. Metal türevi olmadığı için alerji riski bulunmayan ve diğer yöntemlere kıyasla daha estetik sonuçlar sunan zirkonyumu daha yakından tanımak isteyenler için en çok merak edilen 10 soruyu yanıtladık.
Zirkonyum kaplamalar, doğal diş renginde olmasının yanı sıra dirençli ve uzun ömürlü olmasıyla bilinir. İşte, zirkonyum kaplamalar hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları…
1. Zirkonyum diş kaplama nedir? Temel özellikleri nelerdir?
Kronlar, tüm dişi (dolayısıyla dişin diş etinin üzerinde bulunan tüm kısmı) kaplar ve içine alır. Kaplamalar ise dişin sadece ön yüzüne uygulanır. Zirkonyum kron ve kaplamalar, belirli diş problemlerini çözmek için oluşturulmuş çözümlerdir. Zirkonyum, güçlü, dayanıklı ve biyolojik olarak ağız içi hücre ve dokularla uyumlu bir malzemedir. Zirkonyumun doğal rengi opak beyaz olduğundan, zirkonyum kaplamalar estetik görünüme katkıda bulunur. Ayrıca diş hassasiyeti problemine neden olmaz. Zirkonyumun tek önemli dezavantajı, mineden çok daha sert bir malzeme olduğu için doğru konumlanmadığı takdirde, kaplama ile doğal diş arasındaki sürtünme nedeniyle uzun vadede doğal dişe zarar verme riskine sahip olmasıdır. Fakat kusursuz ölçüm yapabilen 3D modelleme teknolojileri sayesinde bu risk çok azaltılmaktadır.
2. Zirkonyum ve titanyum arasındaki temel farklar nelerdir?
Titanyum metal ve gri, zirkonyum seramik ve beyazdır. Zirkonyum, dişin doğal rengine daha yakın bir biyomalzeme olduğu için ağız içinde daha az fark edilir. Titanyum %98, zirkonyum ise %100 biyouyumluluğa sahiptir. Titanyum, metal olduğu için nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir. İki malzeme de kırılmaya karşı yüksek dirençlidir. Buna rağmen titanyum, zirkonyumdan daha hafiftir. Sertlik ölçeğine göre (0’dan 10’a kadar) ise titanyum 4, zirkonyum 5’tir. Yoğunluk olarak titanyum 4,5 g/cm3 ve zirkonyum 6,5 g/cm3’tür. Bu, her ikisi de son derece hafif olmasına rağmen zirkonyumda cm3 başına daha fazla kütle olduğu anlamına gelir.
3. Zirkonyum tedavisi diş eti iltihabı ve periodontitis (diş eti çekilmesi) gibi sorunları iyileştirir mi?
Son aşamaya gelmiş olan ve dişin çekilmesini gerektiren diş eti iltihabı ve periodontitis söz konusuysa, diş çekimi işleminin ardından eksik dişi tamamlamak için tedavi planında zirkonyum implant seçeneği değerlendirilebilir.
4. Zirkonyum uzun ömürlü bir malzeme midir?
Zirkonyum çok dayanıklıdır ve doğal yollarla kırılması imkansızdır. Hekim tarafından doğru şekilde konumlanan zirkonyum kaplamalar 10 ila 15 yıl garantili sunulabilir. Doğru bakım koşullarının sağlandığı durumlarda ise ömür boyu güvenle kullanılabilir.
5. Zirkonyum kaplamaların bakımı nasıl yapılmalıdır?
Diş hekimleri, zirkonyum kaplamaların sağlığı için doğal dişlere gösterilen özenin gösterilmesini, ağız içi hijyene ve ağız bakımına önem verilmesini tavsiye ediyor. Bunun yanı sıran sigaradan uzak durulmasını, çay, kahve ve şarap gibi leke yapan içeceklerin, koyu renkli yiyeceklerin ve asitli içeceklerin aşırı kullanılmamasını öneriyor. Bu yiyecek veya içecekleri tükettikten sonra bakteri birikimini azaltmak ve kaplamaların lekelenmesini önlemek için dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekiyor.
6. Zirkonyum kaplama işlemi hangi aşamalardan oluşur?
· Kaplamanın yapılacağı malzemeyi belirledikten sonra plak kalınlığına bağlı olarak dişin ön yüzeyinden sert bir diş dokusu tabakası kaldırılır.
· Alınan kalıp laboratuvara gönderilir.
· Kaplanacak boşluğa geçici bir kaplama takılır.
· Laboratuvardan gelen zirkonyum kaplama özel bir yapıştırıcı ile dişe sabitlenir.
· Son düzeltmeler için ısırma yeteneği değerlendirilerek ölçü alınır ve kaplama son haline getirilir.
7. Zirkonyum kaplama işlemi ne kadar sürer?
Zirkonyum kaplama tedavisi genel olarak 3 seansta ve 7 ila 10 gün içinde tamamlanır. Kaplamalarla tam uyumun sağlanması yaklaşık 2 hafta sürer. Diş hekiminiz kaplamalar sabitlendikten 2 hafta sonra bir kontrol randevusu almanızı talep edebilir.
8. Zirkonyum kaplamalar metal içerir mi?
Zirkonyum, metal özellikli değil, seramik özellikli bir biyomalzemedir. Bu malzemenin rengi de bu nedenle metalik değil opak beyazdır.
9. İmplant ve kaplama işlemleri birlikte yapılabilir mi?
Eksik dişin yeri implant ile doldurulduktan sonra vakit kaybetmeden estetik olarak daha hoş bir görünüm elde etmek için zirkonyum kaplama işlemine geçilebilir.
10. Zirkonyum tedavisi için yaş sınırı var mı?
Yaşa bakılmaksızın gerçekleştirilen zirkonyum kaplama tedavisi için detaylı ön muayene ile koşulların elverişliliği diş hekimi tarafından değerlendirilir. Uygunluk söz konusuysa tedaviye başlanır.