20 Yaş Dişleri Nedir, Kaç Yaşında Görünür ve Ne Zaman Çekilmelidir?

Bir de 20 yaş dişleri vardır ki çoğu kişi tarafından gereksiz görülür, arkada olduğu için bakımı iyi olmaz ve çabuk çürür. Peki 20 yaş dişleri ne zaman çıkar, çekilmeli midir?
20 yaş dişleri, ağzın her iki yanında, üstte ve altta büyüyen üçüncü azı dişleridir. Genellikle bir kişi 17 ile 25 yaşları arasındayken çıkarlar. 20 yaş dişleri sahip olmamız gereken 32 diş için gereklidir ama çenemiz 28 dişi memnuniyetle barındırabilecek büyüklüktedir. Bu yüzden çoğu zaman 20 yaş dişleri çene boşluk sorunlarına neden olabilir.

20 yaş dişleri ne zaman çıkmaya başlar, belirtileri nelerdir?

20 yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Çocuk yetişkinliğe geçtiğinde ve genellikle 20 yaşında ortaya çıkması dolayısıyla 20 yaş dişleri olarak adlandırılırlar. 12 yaşında bir çeneden çekilen röntgenler, diş eti çizgisinin altında oturan yirmi yaş dişlerini gösterecektir. 19’lu yaşların sonlarında 20 yaş dişlerinin kökleri gelişmiştir ve uzamaya başlamıştır. Yirmili yaşların başından ortalarına kadar, 20 yaş dişleri genellikle çıkmış olur veya gömülü kalır. 40 yaşına geldiğimizde 20 yaş dişlerimizin kökleri artık tam yoğunluğuna ulaşmış olan çene kemiklerimize düzgün bir şekilde yerleşmiştir.
20 yaş dişlerinin çıkmaya başlaması ile ilgili belirtiler:
·    Hassas ve iltihaplı diş etleri
·    Diş eti kanaması
·    Ağzın arkasındaki ağrı, 20’lik diş sürme ağrısına bağlanabilir.
·    Çenede ağrı ve/veya şişlik
·    Ağız kokusu
·    Ağzı açmada zorlanma

20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir mi?

20 yaş dişleri genel olarak sıkıntı yaratır. Sıkıntı yarama sebepleri arasında gömülü kalıp tam çıkmaması, arkada olduğu için iyi fırçalanamayıp çürümesi, çene yapısında bozukluk yaratıp dişleri iterek diş yapısını bozması yer alır. Diş hekiminiz tarafından çekilmesi gerektiği kararı verildiyse mutlaka geciktirmeden 20 yaş dişlerinizden kurtulmanız gerekir.
20’lik dişinin çekilmesini gerektirebilecek problemler şöyle sıralanabilir:
·    Diş çürüğü: Bulundukları yer nedeniyle temizlenmesi zordur ve bu nedenle çürümeye eğilimlidirler.
·    Çarpık dişler: Uzun yıllar önce çıkan dişleriniz çene yapınızda doğru yerlere yerleşmiştir, yeni gelen 3. azı dişleri eski dişlerinizi sıkıştırarak çarpıklaşmalarına sebep olabilir.
·    Alışılmadık açılarda büyüyen dişler: Yer darlığı nedeniyle 20’lik dişlerin yanlış açıyla çıkmaları yaygın bir durumdur. Daha sonra öndeki dişe veya arkadaki çeneye takılırlar. Bu, doğru şekilde sürmelerini neredeyse imkansız hale getirir.
·    Diş eti iltihabı, apseler, kistler ve ağrılar: 20 yaş dişleri çok arkada ve sıkışık oldukları için fırçalaması zordur. İyi fırçalanmayan dişlerde bir süre sonra plak ve tatar oluşur ve çürüme başlar. Ağız içi hijyeni doğru sağlanamadığı için, diş eti iltihaplarına, apse ve kistlere veya ağrılara sebep oluyor.

20 yaş dişlerini çektirmek için ne yapılmalıdır?

20 yaş dişleriniz çıkmaya başladığında ağız içi hijyeninize daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Ağrı ve hassasiyet oluşan dişlerin bakımı konusunda kesinlikle bir uzmandan destek almalısınız. 20 yaş dişleriniz çıkmayı bitirdiğinde eğer gerekli bakımı gerçekleştiremediyseniz yukarıda belirtilen birçok sorunla karşı karşıya kalmanız olasılıklar arasındadır. Bu durumda doğrudan diş hekiminize başvurmalısınız, diş hekiminiz sizi doğru şekilde yönlendirecektir. Eğer 20 yaş dişlerinizin çekilmesi gerekiyorsa, ihmal etmeden ve daha fazla acı ağrı çekmeden bu işlemi gerçekleştirmelisiniz.